«Իմացումի հրճվանք» ծրագրի կրտսերների «Դեկտեմբերիկ» ստուգատես
Օրը՝ Դեկտեմբերի 22, ժամը՝ 11:00-12:30
Մասնակիցները`
Հարավային դպրոց-պարտեզի 5 տարեկաններ, Սեդա Խաչատրյան, Թամարա Մարիմյան
Այլ մասնակիցներ՝ ծնողներ, դասավանդողներ, հյուրեր:
Անցկացման վայրերը՝ Հարավային դպրոց
Ծրագրում՝
փոխինձի, հալվայի, պատրաստում:
Նկարագրություն՝
Տարեգաթա հունցելու ընթացքում սովորողները արտասանում են`
Ձյունի սպիտակ ալյուր մաղեմ ,
Բերք-բարիքի տարի լինի:
Անուշ-անուշ խմոր շաղեմ,
Արտս ցորեն — գարի լինի,
Կլոր , կարմիր գաթա թխեմ,
Թող թխածս բարի լինի:
Երգում են՝
«Ավետիս» երգաշարից` որպես օրհնանք
Գաթայի բաղադրատոմս`
Ալյուրը մաղել թասի մեջ , աղ և մի թեյի գթալ սոդա ավելացնել, 100 գ հալեցրած կարագ լցնել, խառնել ավելացնել 1 ձվի և 1 բաժակ մածնի խառնուրդը, խմոր շաղել, ապա 5 րոպե կամ գրտնակով ծեծել, կամ սեղանին խփել, խմորը ծածկել, թողնել 20 րոպե հանգստանա: Այդ ընթացքում խորիզն են պատրաստում:
Խորիզի բաղադրատոմս`
Խորիզը պատրաստելու համար՝ խառնել թեթևակի բոված ալյուրը, շաքարավազը, փափուկ կարագն ու վանիլինը, հավասար փշուր ստանալ:
Յուղաթղթի կտորի վրա խմորը ձեռքերով տափակացնել, լցնել խորիզը և 1 հատ կոճակ դնել, խմորի եզրերը հավաքել, գաթան տափակացնել այնքան, որ 1.5 սմ բարձրություն ունենա, երեսին պատառաքաղով նախշեր գծել, հարած ձու քսել, ծակծկել: Գաթան յուղաթղթով տեղափոխել ջեռոցի տապակի մեջ, եփել 200* ջերմությամբ ջեռոցում՝ մինչև երեսը կարմրի:
Մինչ գաթան կթխվի, «Ծիսական խաղ» ենք խաղում:
Դեկտեմբերի 22-ի հյուրասիրության համար՝
Անահիտ, Լիլիա և ընկերներ- աղանձ
Սրբուհի, Ծաղիկև ընկերներ-ադիբուդի
Սեդա, Թամարա և ընկերներ-հալվա
Փիրուզա, Սոնա և ընկերներ-փողինձ
Մանուշակ, Ռուզաննա և ընկերներ-տարեգաթա